top of page
bruggetje.jpg

Kies voor jezelf en zie wat jij zélf kan doen om in je kracht te komen.

Werk aan een positieve blik op de toekomst en meer grip op jouw vitaliteit vanuit  voeding, bewegen, slapen en ontspanning.

Wat is OLaR CooL?

De OLaR CooL Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) biedt ondersteuning bij het ontwikkelen of vasthouden van een gezonde(re) leefstijl na kanker. OLaR staat voor: Oncology, Lifestyle and Rehabilitation. Leefstijlveranderingen inzetten na het krijgen van de ziekte kanker kan ontzettend ingewikkeld zijn en brengt unieke uitdagingen met zich mee. Daarom bieden we het OLaR CooL-programma aan, ontworpen om jouw leefstijl blijvend gezonder te houden ná kanker.

 

In deze specialisatie van het CooL-programma word je ondersteund bij het verbeteren van jouw kwaliteit van leven en gewichtsverlies/-behoud ná het afronden van een curatieve behandeling voor kanker. Aanleren van gezonde gewoontes en vaardigheden op lange termijn zijn daarbij van belang. Een gezonde(re) leefstijl kan het risico verlagen op het terugkomen van ziekte(s).

In OLaR CooL komen de verschillende leefstijl gerelateerde onderwerpen, zoals voeding, slaap, stress en beweging aan bod. Er is echter niet alleen aandacht  voor verbetering van fysieke gezondheid maar ook voor ondersteuning van mentale en emotionele gezondheid. Denk daarbij aan het ontwikkelen van coping strategieën, omgaan met restklachten, vergroten van veerkracht en emotieregulatie. Daarnaast is het uitwisselen van ervaringen natuurlijk van groot belang.

Voor wie is het bedoeld?

De weg naar herstel na een oncologische behandeling kan uitdagend zijn. Het OLaR CooL programma biedt een unieke benadering voor mensen die de ziekte kanker hebben gehad en daarnaast overgewicht hebben. Het programma wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering zonder invloed op het eigen risico, indien jouw BMI boven de 25 is. Is dit bij jou niet het geval maar wil je toch graag deelnemen? Neem dan contact op om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Hoe ziet het programma er precies uit?

Het complete traject duurt twee jaar. In totaal zijn er 16 groepsbijeenkomsten/workshops en 8 individuele coachgesprekken. De vaste groep deelnemers bestaat uit maximaal 10 personen. Indien gewenst kunnen in overleg andere professionals betrokken worden. Denk bijvoorbeeld aan inzet van een diëtist fysiotherapeut of psycholoog.

 

Tijdens de individuele sessies wordt specifiek gekeken naar jouw individuele behoeften en de mogelijkheden. Ieder is uniek en de ondersteuning die nodig is, kan dan ook zeer verschillend zijn per persoon. Bij de groepsbijeenkomsten bespreken we onderwerpen die in zijn algemeen van invloed zijn op mensen hun leefstijl. Denk hierbij aan beweging, voeding, slaap, ontspanning en stress. Maar daarnaast ook late gevolgen van de ziekte of behandeling, zoals aanhoudende vermoeidheid, angst voor terugkeer, energiehuishouding en restklachten.

 

Heb je vragen of wil je je aanmelden? Stuur me gerust een mail of bel of app me!

De eerste OLaR CooL groep zal starten met intakes in juni. Locatie is Werfpad 8h in Den Bosch bij Leefstijlcoaching Den Bosch. De groepsbijeenkomsten van deze juni-groep zullen plaatsvinden op de maandagochtend van 10.30 tot 12 uur.

Ook kun je meer info vinden op de site van de eigenaar van OLaR CooL Wesley van Hemert.

GEZONDE LEEFSTIJL EN PSYCHOSOCIALE NAZORG BIJ KANKER

 

Ná de behandelingen van kanker valt het niet altijd mee de draad van het leven op te pakken. Tijdens de behandelingen ben je vaak aan het overleven. Alle aandacht is hierop gevestigd. Daarná komt het moment van doorleven.

 

De draad van het leven weer oppakken en weer gaan meedraaien in de maatschappij kan dan lastig zijn. Emoties, zoals angst, somberheid of onzekerheid spelen vaak een rol. Als gevolg van de zware behandelingen kan er ook sprake zijn van lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid, neuropathie, geheugenverlies, verlies van lichaamsfuncties.

Kanker raakt je in je identiteit. Waar start je als je klaar bent met de behandelingen? Hoe kun je het beste herstellen? Hoe pak je het leven weer op? Hoe kun je een goede balans vinden? Het is niet vreemd dat je kampt met vragen als: wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik? Problemen in de relatie met de partner, naasten, werkgever kunnen ook meespelen.

 

​Gezonde leefstijl bij kanker heeft een positief effect. Bijvoorbeeld op de mogelijke bijwerkingen van de behandeling. Op het herstel na behandeling kan gezond leven positieve gevolgen hebben. Ook vermindert een gezonde leefstijl het risico op terugkeer van kanker.

 

Of jouw persoonlijke doelen nu op het gebied van voeding, bewegen, nachtrust, stress, ontspanning of een ander terrein liggen; het gaat om de juiste balans die bij jou als persoon past. Een nieuwe, gezondere leefstijl gaat op lange termijn bij jou horen en raakt geïntegreerd in jouw leven zó dat het je geen moeite kost maar juist energie oplevert.

 

Combinatie leefstijlcoaching en psychosociale nazorg bij kanker

In dit programma van 6 maanden brengen we leefstijlcoaching en psychosociale nazorg bij kanker samen. Onder eigen regie gaan we op zoek naar voor jóu passende praktijkgerichte oplossingen, die een positief effect zullen hebben op jouw gezonde leefstijl en kwaliteit van leven na de behandeling.

 

  • Psychosociale nazorg bij kanker zorgt ervoor dat je tijd neemt om stil te staan bij wat je is overkomen. Én ook de blik op de toekomst: hoe kan je deze op een positieve manier tegemoet treden. Dit onderdeel wordt uitgevoerd door Nienke Loeffen. Zie ook haar website www.doormetleven.nl

  • Leefstijlcoaching benadert gezondheid vanuit voeding, beweging, slapen, stress en ontspanning. Naast informatie hierover komt energiemanagement en duurzame gedragsverandering aan bod.

Het traject bestaat uit 12 groepsbijeenkomsten en 3 individuele gesprekken. De eigen bijdrage voor dit programma bedraagt €395 inclusief BTW.

In de groep van maximaal 10 personen vindt men bij elkaar her- en erkenning. Een half woord is genoeg. Iedereen spreekt dezelfde taal, ook al bewandelt ieder zijn of haar eigen pad. Het is van enorme toegevoegde waarde van elkaar te horen waar iemand tegen aan loopt, tips te delen en elkaar mentaal te steunen. Hierdoor voel je je vaak minder eenzaam in het herstelproces. De wereld gaat namelijk weer verder en er is niet elke dag aandacht voor iemand die herstelt na kanker.

bottom of page