top of page

Overgang

43546355_783525111993791_870528686513088

"Herkenning en het er met elkaar over hebben is heel fijn. Zodat je wéét dat sommige klachten écht bij de overgang horen. Ook kregen we tips waar we meteen mee aan de gang konden. De muzikale verassing was erg leuk. Susan presenteert op een fijne, leuke, open manier. De ademhalingsoefening vond ik erg leuk. Het was fijn een dagje voor mezelf te hebben en bezig te zijn met wat goed is voor mij. Het is voor veel vrouwen denk ik fijn om op deze manier over de overgang te kunnen praten." -Mirjam

Overgang met SUSAN

Wat weet je eigenlijk écht van de overgang? Hoe herken je de symptomen en hoe kun je in deze levensfase goed voor jezelf zorgen?

Vrouwen van 45 tot 60 jaar hebben aardig wat ballen in de lucht te houden. Ze werken, zijn vaak mantelzorger, hebben meestal puberkinderen en dan "ook nog" de overgang. Het is een behoorlijke uitdaging om deze periode gezond en vitaal te beleven. Vier van de vijf vrouwen ervaart symptomen van de overgang, maar kan deze niet altijd duiden. Vrouwen kennen vaak de typische symptomen wel: opvliegers, nachtzweten, veranderd menstruatiepatroon. Er zijn echter veel meer symptomen.

De overgang zélf is in ieder geval veel meer dan het stoppen van je menstruatie. Het is een periode van transitie met subtiele veranderingen in je lijf. Een periode waarin je lichaam gebaat is bij meer aandacht, aandacht voor wat je eet, hoe je beweegt, hoe je je ontspanning vindt en hoe je slaapt. Het is een periode waarin je jezelf weer een beetje opnieuw mag uitvinden. Maar hoe doe je dat?

Wanneer je in de overgang bent kun je met gezonde leefstijl al veel doen. Je kunt je zoveel beter in je vel voelen door kleine aanpassingen door te voeren in je leefstijl. Stress verminderen is bijvoorbeeld één van de onderdelen van een gezondere leefstijl. Maar dus ook voeding, beweging, slaap, structuur, ontspanning en sociale contacten spelen een rol. 

 

Het is het fijn als je weet welke symptomen bij deze levensfase kunnen horen en welke effecten deze kunnen hebben. Erover praten en herkenning vinden in verhalen van andere vrouwen is daarin heel helpend.

Speciaal voor vrouwen in de overgang heb ik de D.I.T. dag ontwikkeld. Deze workshop geef ik met enige regelmaat. Middels de D.I.T. dag (Dames in Transitie) geef ik je praktische handvatten en tools. Wil je hierover meer info? Ik hoor het graag!

Je kunt natuurlijk ook voor individuele coaching kiezen. Dat kan “live” maar ook online. Ik heb daarvoor een fijn aanbod. Ik bied je (online) een luisterend oor én ondersteuning; even een moment voor jezelf, concreet en praktisch! Hoe fijn is het, zeker nu, om een stukje eigen regie te kunnen nemen en daarmee te kiezen voor meer kwaliteit van leven waarbij een gezonde leefstijl het uitgangspunt vormt? Kosten? Ik reken €1,- per coaching minuut!

Ik spreek je graag!

 

Voor meer informatie over de overgang kan je alvast lezen op:

Overgangsproof

Isa & Medina over de overgang

 

Tot slot: ik ben van mening dat een beetje humor in de overgang ook niet mag ontbreken, vandaar dit filmpje van Marie & Antoinette humoristisch muziektheater.

logo over coach.jpg
coco.png
bottom of page